300 Yıllık Köşkten
Butik Otele
Kilitbahir Kalesi’nin yanında Çanakkale Boğazı’nda konumlu 300 yıllık tarihi köşkün butik otele çevrilme projesini Mimar Meral Sonceley üstlendi. Rölöve ve restitüsyon projeleri tamamlandı. Restorasyon ve uygulama süreci devam ediyor.
Hikayesi
Ethem Efendi Köşkü olarak anılan tarihi bina, Kilitbahir Kale kapısının karşısına Kale Komutanı ve ailesinin yaşaması için yapılmış.
İlk Türk evi plan şemasıyla tasarlanmış büyük ailelerin yaşayacağı bir konaktır. Her bir oda bir çekirdek ailenin yaşayabileceği, hatta yemek ve abdestlik ihtiyaçlarını karşılayacak ekipmanların bulunduğu gömme dolaplara sahiptir.
Kilitbahir’deki köşkler misafirlerini ya sofa ya da evin önündeki taşlıklarda ağırlarlarmış. Ya da her aile kendi odasında kendi misafirlerini ağırlarmış.
Kilitbahirlilerin anlattıklarına göre köy sakinleri komşuluk ilişkilerinde sabahları mutlaka birbirlerine sabah kahvesine gider ve kahvelerini köşklerin taşlığında içerlermiş. Sabah kahvesi adeti Kilitbahir’de bugün hala devam ediyor.
Onaylı restitüsyon projesi
100 yıl önce çekilen fotoğraflarda binanın üst katları ahşap ve alt kat kagir olarak görünmekte. Sonradan, 1930’larda büyük onarımlar geçirilerek dış duvarlar tamamen kagire döndürülmüştür.
Restitüsyon projesi iki öneri halinde “İlk Dönem Ahşap” ve “İkinci Dönem Kagir” olarak onaylanmıştır. İlk dönem projesi uygulanacaktır.


